znak

MEDIJSKO OBVESTILO
10.10.2013

Spoštovane in spoštovani,

z veseljem vas obveščamo, da je slovenska filmska pokrajina bogatejša za nov zavod, namenjen izvajanju kulturne in vzgojno-izobraževalne dejavnosti na področju filma in drugih vizualnih medijev, ter povezovanju vizualne umetnosti z ostalimi umetniškimi izrazi.

Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo je neprofitni zavod, ustanovljen letošnjega marca. Naše delovanje je zastavljeno široko in interdisciplinarno, a smo prvenstveno fokusirani na izvajanje filmske vzgoje po vsej Sloveniji. Pri tem sodelujemo z Art kino mrežo Slovenije (AKMS). Na Slovenskem filmskem centru (SFC) je junija letos AKMS, s pomočjo Vizoja, prejela sredstva za izvajanje projekta Filmska vzgoja v slovenskih kinematografih v šolskem letu 2013-14. Namen projekta je čim več otrokom omogočiti kvalititeten, kontinuiran in brezplačen program filmske vzgoje. Glede na razpoložljiva sredstva bomo v tem šolskem letu izvedli 25 filmsko-vzgojnih projektov v 10 kinematografih, ki so vključeni v AKMS.

Vizo tako skupaj z AKMS v šolskem letu 2013-14, tudi na podlagi pozitivne izkušnje zelo uspešno izpeljanega pedagoškega programa v okviru projekta Filmski teden Evrope 2013 in leto poprej, pričenja z izvajanjem BREZPLAČNIH filmsko-vzgojnih projektov aktivnosti slovenskih kinematografih.

Poleg ponudbe kakovostnega in raznovrstnega filmskega programa, bomo skušali s filmsko vzgojo poudariti pomen filma za kritičen premislek o naši družbi, o svetu v katerem živimo in nenazadnje tudi o nas samih. Filmska vzgoja bo temeljila na ogledu kakovostne filmske vsebine, na seznanjanju z raznolikimi filmskimi stvaritvami, spoznavanju kreativnega ustvarjanja filmskih del in na kritičnem branju, ter posledično razumevanju filma. S pedagoškimi pogovori ob filmu, pogovori z gosti, delavnicami, multimedijskimi predavanji in okroglimi mizami bomo tako razvijali tudi artikulacijo lastnega mnenja, kritično mišljenje in ustvarjalnost otrok in mladih po vsej Sloveniji.

Vsi, ki se nahajamo znotraj filmskega polja, smo si edini, da je potrebno za to, da bo film pri nas končno dobil mesto, ki si ga zasluži, začeti delati predvsem na razvijanju odnosa do filmske kulture pri najmlajših. Počasi, postopoma in sistematizirano. Tako z velikim pričakovanjem zremo v prihajajoči Nacionalni program filmske vzgoje (NPFV), ki ga pripravlja SFC, s strokovnimi partnerji ter predstavniki ministrstev za šolstvo in kulturo. Dokument je moč pričakovati prihodnjo pomlad.

Na tem mestu bi radi opozorili tudi na to, da je letošnje leto izjemo pestro s filmskimi dogodki in obletnicami. Dve izmed osrednjih slovenskih filmskih instituciji, Slovenska kinoteka in Kinodvor praznujeta svoja jubileja. Prva obeležuje 50 let kinotečnega prikazovanja, Kinodvor pa 90 let kina na Kolodvorski ulici v Ljubljani. 10 let delovanja letos praznuje Izolski art kino Odeon. 10 svečk na torti pa bo letos upihnila tudi jubilejna Animateka. Decembra bo minilo 100 let od rojstva enega izmed naših najbolj poznanih filmskih režiserjev, Františka Čapa. Letošnje leto pa je bilo proglašeno tudi za leto Silvana Furlana, ki velja za eno izmed osrednjih osebnosti slovenskega filma.

V tem, lahko rečemo kar – (po)letu filma, se tako pripravljajo številni zanimivi dogodki, od posebnih retrospektiv in posameznih filmskih projekcij, do razstav, pogovorov, seminarjev, predavanj, izdaj novih filmskih publikacij in še česa. Film je, kljub nezavidljivemu položaju, še kako živ.

Filmskemu utripu Ljubljane in skupni promociji filmske kulture in umetnosti se pridružuje tudi Mestna knjižnica Ljubljana. V ljubljanskih knjižnicah bodo, med oktobrom in decembrom 2013, v ciklusu dogodkov imenovanem Filmokult, potekale številne filmske projekcije, predavanja, delavnice in drugi dogodki povezani s filmom. Pri pripravi filmskega programa Filmokulta sodeluje tudi Vizo.

Sicer bomo v Vizoju poleg tega organizirali in izvajali še druge kakovostne filmske, avdio-vizualne in drugačne kulturne dogodke kot so festivali, šole, kinematografi ali druge zainteresirane organizacije. Ukvarjamo se tudi s produkcijo vizualnih projektov in sodelujemo v produkcijah z drugimi umetniškimi vejami. Tako nastajajo zanimive koprodukcije na področju glasbe (avdio-vizualni koncerti), gledališča (interaktivne predstave), arhitekture (urbano oblikovanje) in še česa. Pri nas se najdejo tudi fotografi, kinooperaterji in videosnemalci.

Vizo smo ekipa mladih filmskih navdušencev različnih interesov in profilov, ki jih povezuje ljubezen do filma. Svoje znanje, izkušnje in navdušenje nad filmsko umetnostjo želimo deliti in razširiti med čim širši krog ljudi. In če drži rek, da smo mladi prihodnost – in v to verjamemo – si izbojujemo svoj glas! In Vizojev glas bo spregovoril skozi medij današnjega in jutrišnjega dne – film.

Veseli bomo omembe v medijih.

Filmski pozdrav,
Vizo

kontakt

Deli to stran z drugimi:


Komentarji so onemogočeni.