Druga edicija mednarodnega filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko

11.10.2016

Organizacija zdaj že druge edicije filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko, ki je med 30. septembrom in 4. oktobrom 2016 potekal v 10 krajih po Sloveniji: v Ljubljani, Mariboru, Idriji, Krškem, Škofji Loki, Velenju, Slovenski Bistrici, Ptuju Novi Gorici in Sežani, je tudi letos potekala v sodelovanju z Zavodom Vizo.

Filmski festival, ki so ga ob dopoldanskih urah ponovno spremljale šolske projekcije (ki pa so za razliko od festivala potekale vse do 7. oktobra), je otrokom in mladim med šestim in osemnajstim letom starosti tudi letos ponudil kakovosten izbor svetovne kinematografije. Ta se je tematsko ukvarjala s pestro paleto kočljivih tem o odraščanju, družinskih in vrstniških odnosih, ter perečimi družbeno-političnimi problemi, s katerimi se dandanes soočajo otroci in mladi po svetu. Vizojevi mentorji, ki so letos izvedli kar 21 šolskih projekcij, so s filmsko-vzgojnim programom in vodenim pogovorom mladim gledalcem osvetljevali in osmišljevali tematike, s katerimi so se spoprijemali gledani filmi, pogovor in reflektivni razmislek po ogledu določenih filmov pa ni manjkal niti zunanjim obiskovalcem festivala, ki so bili deležni tako pogovora s filmskimi igralci, ki so nam razsvetlili ozadje in kontekst nastajanja filma, kot refleksije in diskusije o filmu z relevantnimi gosti po specifičnih projekcijah.

Festival je, sledeč lanskemu letu, tudi tokrat posebno pozornost namenil mladostnikom nad petnajstim letom, za katero ocenjuje, da je za kakovostne filmske vsebine navadno najbolj prikrajšana. Posledično se je zato tudi letos odvijal poseben sklop filmov, Nočna obzorja, ki obravnava nekoliko nekonvencionalne, pogosto tabuizirane, prikrite ali zamolčane plati odraščanja. Že drugo leto zapored pa je v sodelovanju z revijo Ekran in zbornikom Kino! potekal tudi filmsko-kritiški natečaj Mlada filmska kritika. Za podkrepitev filmsko-kritiškega natečaja je letos poskrbel še seminar filmske kritike Nori na film za mlade, ki je pod mentorstvom priznanega filmskega kritika Matica Majcna potekal v sodelovanju s filmsko platformo Mad About Film. A to še zdaleč ni bila edina novost letošnje edicije festivala, ki je tokrat prvič predstavila tudi tekmovalni program, v katerem se je za nagrado Zavoda Vizo potegovalo kar pet celovečernih filmov iz različnih koncev sveta: Francije, Norveške, Afganistana, Filipinov in Rusije. O filmih je premišljevala in diskutirala mlada žirija petih gimnazijskih dijakov med šestnajstim in osemnajstim letom starosti, ki ob zaključku festivala sprejela soglasno odločitev o festivalskem zmagovalcu, filmu Mina (Mina Walking, Yosef Baraki, Afganistan, Kanada, 2015), ki mu je podelila nagrado mlade žirije v vrednosti 500€.

Letošnjega filmskega programa, ki je zajemal kar 43 filmov (od tega 15 celovečernih, 4 srednjemetražnih in 24 kratkih filmov), se je udeležilo kar 3389 obiskovalcev, kar kaže na znaten poskok obiska od predhodnje, prve edicije festivala. Hvala vsem, ki ste nas podprli; predvsem pa obiskovalcem, sodelujočim, partnerjem in koproducentom!

Deli to stran z drugimi:


Komentarji so onemogočeni.