Eisensteinova Oklepnica Potemkin šteje že 90 let

26.1.2015

Na slovenski kulturni praznik 8. februarja bomo v sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana ob 20. uri pripravili projekcijo filma Oklepnica Potemkin z živo glasbeno spremljavo in filmskim predavanjem. Vstop je prost.

 

OKLEPNICA POTEMKIN / Bronenosec Potëmkin
Sergei M. Eisenstein, Sovjetska zveza, 75 min, 1925

Film je posnet po resničnem dogodku iz prve ruske revolucije leta 1905, ko so se na oklepnici Potemkin mornarji, zaradi streženega gnilega mesa, uprli nadrejenim. Sicer ubogljivi mornarji niso načrtovali vstaje, a ko je admiral ukazal postreliti nekaj najupornejših mornarjev, so se vsi ostali spontano uprli. Svojo vstajo so nameravali nadaljevati v ukrajinski Odesi.

Oklepnica Potemkin je eden najpomembnejših filmov vseh časov, ki je po nastanku postal točka ideološkega spora med Vzhodom in Zahodom, med levico in desnico. Film je tudi eden najbolj analiziranih filmov vseh časov. Publicist Steven Jay Schneider pravi, da so filmski navdušenci zaradi zagrizene podpore (ob dolgoletni cenzuri filma), zaradi številnih besed, interpretacij odlomkov, iskanja simbolov, virov in referenc, citatov ter učinkov, težko uvideli vso razsežnost tega filma, ki jo nosi kot celota. In hkrati so s tem dali filmu večno vrednost. Oklepnica Potemkin je že v aktualnem času postala kultna, Eisenstein pa je bil prepoznan kot pravi umetnik, ki mu je uspelo ustvariti veličasten in ganljiv filmski spomenik. Preberite še filmsko oceno Roberta Herringa iz leta 1929.

 

Na klavirju bo film 8. februarja 2015 ob 20. uri v Kosovelovem domu pospremil priznani skladatelj in pianist ter sodelavec Slovenske kinoteke, Andrej Goričar. Projekciji pa bo sledilo krajše predavanje filmskega publicista, kritika in predavatelja Jožeta Dolmarka, ki bo razsvetlil nastanek in kulturno ozadje generacije, ki je ustvarjala t.i. sovjetski film montaže, reflektiral bo vlogo filma v današnji družbi, tudi med mladimi, in ocenil stanje filmske kulture pri nas.

Kulturni dogodek v Kosovelovem domu je pripravljen ob 120. obletnici prvih filmov bratov Lumière,  110. obletnici prvih slovenskih filmov Karola Grossmanna in 90. obletnici filma Oklepnica Potemkin ter je osrednji dogodek programa za mlade Filmšula 2014/2015.

Deli to stran z drugimi:


Komentarji so onemogočeni.