Glasujte za najboljše videoeseje – podprite slovenske mlade ustvarjalke!

Mednarodni filmsko-vzgojni projekt tudi v Sloveniji
25.9.2018

S pomočjo projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom so srednješolski programi poučevanja evropske zgodovine dosegli številne dijake/-inje tudi v Sloveniji – kar 1752. V projektu so bile vključene: Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana, Gimnazija Bežigrad Ljubljana, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Gimnazija elektro in pomorska šola Piran, Šolski center Postojna, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Gimnazija Novo mesto in Gimnazija Murska Sobota. Pouk zgodovine je bil torej na teh srednjih šolah v šolskem letu 2017/2018 sistematično podprt s filmom, kar je prvovrstna praksa pri nas! Izredna vrednost projekta pa je uporaba sveže forme filmskega izražanja – videoesejev, ki so jih dijaki/-nje uporabili pri reflektiranju  zgodovinskih vsebin videnih v filmih. Tudi tovrstna praksa je v Sloveniji uporabljena prvič. Za najboljše videoeseje lahko glasujete do 15. oktobra 2018.


 

Projekt (v ang. Teaching European History through Cinema – TEHC) je bil vpet v srednješolski izobraževalni program, in smo ga v šolskem letu 2017/2018 izvajali v štirih evropskih državah: v Italiji, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji. Zavod Vizo je projekt vodil in izvajal v sodelovanju s profesorji/-icami 9 srednješolskih izobraževalnih zavodov (vključene so bile gimnazije in strokovne srednje šole).

Projekt, ki je dobil prestižno podporo EU (podprogram MEDIA Ustvarjalna Evropa, Evropska komisija, poziv EACEA 25/206) je film kot pedagoško in umetnostno-izrazno sredstvo dejavno vključil v pouk zgodovine. V njem so sodelovali pedagogi različnih profilov, tako zgodovinarji kot učitelji drugih srednješolskih predmetov (sociologija, angleščina, psihologija, umetnostna zgodovina). Sodelovanje v projektu je bilo za šole in dijake v celoti brezplačno, omogočilo pa je tudi pridobitev točk za napredovanje pedagoških delavcev.

V času izvajanja projekta v Sloveniji smo v Vizoju za učitelje pripravili dva izobraževalna seminarja. Na seminarju novembra 2017 smo udeleženim predstavili celoten potek izvedbe projekta, filmsko-vzgojne pristope ter filmsko-izrazna sredstva, na seminarju marca 2018 pa pripravo ter zasnovo videoesejev.

Na devetih slovenskih srednjih šolah (v Novem mestu, Ljubljani, Murski Soboti, Idriji, Ilirski Bistrici, Postojni, Piranu in Mariboru) so si vsi vključeni dijaki v okviru projekta najprej ogledali 4 raznolike in kakovostne filme, s prepoznano umetniško vrednostjo, vezane na posamezna zgodovinska obdobja in najpomembnejše, prelomne dogodke v njih. Filme so so dijaki/-inje ogledali v bližnjem kinu, kulturnem, medijskem ali mladinskem centru (Kino Bežigrad Ljubljana, Pionirski dom Ljubljana, Kinogledališče Idrija, GT22 Maribor, Mediadom Piran, MC Postojna, MKNŽ Ilirska Bistrica, MIKK Murska Sobota, KD Janez Trdina Novo mesto). Vsi filmi so bili pospremljeni s pedagoškimi pogovori vezanimi na filmska izrazna sredstva in na zgodovinske aspekte videnega, ki so jih pripravili usposobljeni šolski mentorji (profesorji) projekta. V zaključnem delu projekta pa so dijaki na podlagi videnih filmov, s pomočjo raznolikih montažnih prijemov v računalniških programih, izdelali svoje videoeseje (ti. kolažne videe) – na koncu je nastalo 38 videoesejev.

Med vsemi pripravljenimi slovenskimi videoeseji je strokovna žirija v sestavi: dr. Jasmina Šepetavc, Špela Škulj in Rok Govednik, izbrala 4 najboljše (obrazložitve žirije tukaj). Prvi 3 so bili uvrščeni v mednarodni izbor za najboljše videoeseje na evropski ravni.

1. mesto: One new follower (Eva Lukšič, Tinkara Moretti in Tanja Topić – Gimnazija Novo mesto)

2. mesto: Your name (Nejka Guček Cvelbar in Anamarija Gole – Gimnazija Novo mesto)

3. mesto: Death Field (Sara Hotić in Ajla Šabić – Gimnazija Bežigrad, Ljubljana)

Posebna omemba: Black and white (Rebeka Satler, Megi Oblak in Zala Kantužar – SVŠGL, Ljubljana)

Glasujte za slovenske ustvarjalke preko uradne strani projekta: http://tehcproject.com/video-contest/. Velja en glas za en film na dan iz enega IP naslova e-naprave. (Torej: lahko glasujete za vse filme, a le enkrat na dan.) Glasujete lahko do 15. oktobra 2018. Do tega datuma bo svojo odločitev podala tudi strokovna žirija predstavnikov vseh držav, ki bo sredi oktobra v Milanu tudi podelila svojo nagrado.

——————————————————–

>>> Vse slovenske videoeseje si lahko ogledate na Vizojevem YT kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCYV4xyXNFjyIeHMjxv0Zb-g.

>>> Celoten nabor, tako slovenskih kot videoesejev iitalijanskih, romunskih in bolgarskih dijakov/-inj, pa so na ogled na YT kanalu:
https://www.youtube.com/channel/UCL9-S8hKDyaL0HMfiVI8Y9w/videos

Avtoricam Evi Lukšič, Tinkari Moretti in Tanji Topić, ki so pod mentorstvom profesorice za zgodovino gospe Nevenke Malnarič Brulc (Gimnazija Novo mesto), naredile zmagovalni slovenski videoesej z naslovom One New Follower, je Vizo kot prvo nagrado podaril izlet v Milano. Tam bo 17. in 18. oktobra letos potekala slovesna prireditev ob zaključku projekta in razglasitev mednarodnih zmagovalcev.

  • Vodenje projekta v Sloveniji: Rok Govednik (vodja), Daša Ložar (koordinacija). Več informacij o programu in izvajanju projekta: dasa.lozar@vizo.si.
  • Strokovna pomoč: dr. Nina Cvar, dr. Jasmina Šepetavc, dr. Matic Majcen, Špela Škulj, Nace Zavrl
  • Uradna stran projekta: http://tehcproject.com/

Mednarodni projekt Poučevanje evropske zgodovine s filmom (Teaching Europen History through Cinema – TEHC) se je v Sloveniji izvajal pod okriljem filmsko-vzgojnega Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo (www.vizo.si) in v partnerstvu še s petimi strokovnimi partnerji iz Italije (AGIS [nosilec projekta] – www.agisweb.it, IULM University – www.iulm.com), Bolgarije (International Short Film Festival »In the Palace« – www.inthepalace.com) ter Romunije (Romanian Film Promotion APFR – www.romfilmpromotion.ro/en). Projekt je sofinanciran s strani podprograma MEDIA Ustvarjalna Evropa (Evropska komisija, poziv EACEA 25/2016).

Deli to stran z drugimi:


Komentarji so onemogočeni.