Poučevanje evropske zgodovine s filmom

22. 12. 2017
Evropski filmsko-izobraževalni projekt

 

Srednješolski program poučevanja zgodovine postaja bolj interaktiven, zanimiv in poglobljen v razumevanju s pomočjo filma.

 

POUČEVANJE EVROPSKE ZGODOVINE S FILMOM (v ang. Teaching European History through Cinema – TEHC > http://tehcproject.com) je nov srednješolski izobraževalni program, ki bo v šolskem letu 2017/2018 izvajan v petih evropskih državah: v Italiji, na Irskem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji. Projekt v Sloveniji vodimo in izvajamo v Zavodu za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

Projekt, ki je dobil prestižno podporo EU (podprogram MEDIA Ustvarjalna Evropa), prinaša film kot pedagoško in umetnostno-izrazno sredstvo v pouk zgodovine. Vanj so se vključili tudi zainteresirani pedagogi, učitelji drugih srednješolskih predmetov (geografija, sociologija, psihologija, umetnostna zgodovina). Sodelovanje v projektu je v celoti brezplačno, omogoča pa tudi pridobitev točk za napredovanje pedagoških delavcev.

V sklopu priprave projekta in njegovega izvajanja bomo v Vizoju za učitelje pripravili dva izobraževalna seminarja, na katerih bomo udeleženim v projektu predstavili filmsko-izrazna sredstva in potek izvedbe projekta (november 2017) in pripravo ter zasnovo video esejev (februar 2018).

Na izbranih srednjih šolah bo projekt potekal s pomočjo ogledov kakovostnih filmov z umetniško vrednostjo, vezanih na posamezna zgodovinska obdobja in najpomembnejše, prelomne dogodke v njih. Vsi filmi bodo pospremljeni s filmsko-vzgojnimi pogovori in delavnico, v kateri bodo dijaki, kot končni izdelek projekta, s pomočjo raznolikih montažnih prijemov izdelali video eseje. Med vsemi pripravljenimi in izbranimi video eseji bomo izbrali 5 najboljših, ki bodo konkurirali v skupni mednarodni selekciji iz drugih držav v projektu, avtorji najboljših slovenskih video eseja pa bodo imeli možnost z Vizojem odpotovati na zaključno prireditev projekta v Milano junija 2018.

Ste za film in povsem nove filmske izkušnje tudi v vaši srednješolski sredini?

Več informacij o programu in izvajanju projekta: dasa.lozar@vizo.si

 

 

 


Nosilec mednarodnega projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom (Teaching European History through Cinema – TEHC) je AGIS iz Italije v sodelovanju s strokovnimi partnerji iz petih evropskih držav in s podporo podprograma Evropske komisije – MEDIA Ustvarjalna Evropa.

V Sloveniji se bo izvajal pod okriljem filmsko-vzgojnega Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo – www.vizo.si in v sodelovanju partnerji iz Italije (AGIS [nosilec projekta] – www.agisweb.it in IULM Universitywww.iulm.com), Irske (County Museum Dundalk – www.dundalkmuseum.ie), Bolgarije (International Short Film Festival »In the Palace« – www.inthepalace.com) ter Romunije (Romanian Film Promotion APFRwww.romfilmpromotion.ro/en).

***

Projekt je sofinanciran s strani podprograma MEDIA Ustvarjalna Evropa (Evropska komisija, poziv EACEA 25/2016).

Za več informacij o projektu in njegovem izvajanju v Sloveniji pišite na: rok.govednik@vizo.si ali dasa.lozar@vizo.si.

 

Deli to stran z drugimi:


Komentarji so onemogočeni.