Tekoči projekti

 

CineYouth – podbujanje ustvarjalnosti mladih z aplikacijo splentega simulatorja o filmskih poklicih , evropski projekt (2022-2024)

V tem projektu s partnerji iz Bolgarije, Avstrije, Grčije in Cipra razvijamo spletno okolje, kjer bodo lahko mladi spoznali širok spekter filmskih sodelavk in sodelavcev. Namen platforme bo, da se jo bo široko uporabljalo in nekoč tudi nadgrajevalo.

Projekt je podprt preko razpisa Erasmus+ KA220 Youth.
Več tukaj.

 

Poučevanje evropske zgodovine s filmom, evropski projekt (2017-2018)

Nov srednješolski izobraževalni program poteka v petih evropskih državah in s seboj prinaša film kot pedagoško in umetnostno-izrazno sredstvo v pouk zgodovine.
Projekt s prestižno podporo EU – MEDIA Ustvarjalna Evropa pri nas vključuje devet srednjih šol s svojimi zainteresirani pedagogi in učitelji večih srednješolskih predmetov.
Po izobraževalnih seminarjih za učitelje je z dijaki sledil ogled štirih kakovostnih filmov z umetniško vrednostjo, vezanih na posamezna zgodovinska obdobja in najpomembnejše, prelomne dogodke v njih. Vse filme spremljajo filmsko-vzgojni pogovori in delavnica, v kateri bodo dijaki, kot končni izdelek projekta, s pomočjo raznolikih montažnih prijemov izdelali video eseje.
Več tukaj.

Kot dediščina tega projekta je ostalo zelo močno negovanje odnosa do ustvarjalno pedagoške filmske forme – videoeseja. Tako smo v sledečih šolskih letih 2019/2020 in 2020/2021 nadaljevali trud vpeljevanja filma in filmske vzgoje v pouk srednjih šol – Poučevanje s filmom v srednjih šolah. Tako smo želeli film vključiti tudi v pouk drugih predmetov, ne samo zgodovine. Videoesej pa je ostal kot zaključna forma ustvarjanja mladih.

 

VideoRez – natečaj za najboljše videoeseje med mladimi

Evropski projekt Poučevanje evropske zgodovine s filmom je v Vizoju pustil močne sledi in veliko ljubezen do videoeseja. Pri Vizoju se počutimo kot ambasador in glasnik te filmske forme v Slovenijo, saj videoesej pri nas prvi promoviramo in ga vzpodbujamo širšo v rabo.

Leta 2019 smo prvič pričeli z natečajem VideoRez, in od tedaj ga nadaljujemo kontinuirano. Odprti imamo dve kategoriji, za srednješolsko mladino in študentsko.
Več tukaj.

Oglejte si videoeseje, ki so nastali do zdaj na našem YouTube kanalu.

MAD ABOUT FILM – filmska platforma za mlade (2014-)

Izvedba filmskih delavnic za mlade na filmskih festivalih po Sloveniji: na Festivalu slovenskega filma, Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu, Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, Festivalu dokumentarnega filma, ter vzpostavitev filmske platforme MAD ABOUT FILM: spletna stran , mentorstvo in filmski seminarji. Projekt podpira Slovenski filmski center.

 

Filmska vzgoja v vzgojno-izobraževalnih zavodih po Sloveniji (2014-)

Izvedba okoli 50 brezplačnih filmskih delavnic in multimedijskih predavanj v vzgojno-izobraževalnih zavodih po Sloveniji (Ljubljana, Sežana, Izola, Divača, Portorož, Litija, Ptuj, Kranj, Velenje, Celje, Črnomelj, Krško, Domžale). V šolskem letu 2016/17 širimo izvedbo tudi v druge kraje. Izvedbe so prilagojene tako za vrtce kot tudi OŠ in SŠ.
Več tukaj.

 

Filmska vzgoja v kinih po Sloveniji (2013-)

Od same ustanovitve zavoda sodelujemo s kini Art kino mreže Slovenije, za katero smo tudi v njenem preporodu izvajali filmsko-vzgojne aktivnosti. To je bila edina filmsko-vzgojna dejavnost v kinih na nacionalni ravni s sistematično urejenim izvajanjem pogovorov po filmih. Tako smo s svojo široko mrežo filmsko-vzgojnih mentorjev izvajali pedagoške dejavnosti prvenstveno za kine, ki sami kadrovske in usposobljenske strukture za ta namen tedaj še niso imeli. Mnogi kini imajo sedaj že svoje kadre, česar smo nadvse veseli. S kini AKMS še vedno sodelujemo, kdaj kot izvajalec pogovorov, predavanj ali za izvedbo strokovnega seminarja za usposabljanje njihovega kadra.

 

Usposabljanje mentoric in mentorjev filmske vzgoje (2013-)

Skozi mentorstvo ustanovitelja in programskega vodje Zavoda Vizo, Rok Govednika, je šlo veliko nadebudnih mladih, ki se nekateri še danes ukvarjajo s filmsko vzgojo, drugi pa prvenstveno s filmsko kritiko in filmsko publicistiko, nekateri so v Vizo prinesli tudi svojstven pristop ali celo razvili svoje delavnice. Mentorice in mentorji Vizoja so tako imeli priložnost izvajati filmsko vzgojo pri mnogih projektih Vizoja, od festivala Film na oko, predavanj v šolah, delavnic v vrtcih, pogovorov v kinih in na filmskem taboru. Predvsem v letih 2013-2019 so bili mentorice in mentorji, ki so se kalili pri Vizoju oz. obiskovali Vizojeva izobraževanja: Anja Banko, Lučka Berlot, Petra Meterc, Petra Gajžler, Helena Šukljan, Andraž Žigart, Ana Šturm, Maša Ogrizek, Tina Poglajen, Jan Nalesnik, Maruša Ivančič, Marina Katalenić, Ana Peršič, Pia Nikolič.

Rok Govednik za Zavoda RS za šolstvo usposablja učitelje in profesorje, ki izvajajo filmske izbirne predmete v OŠ in SŠ.

 

Filmska vzgoja tudi v času koronakrize (2020-2021)

Ustrezno smo se odzvali tudi v času, ko smo bili zaradi zdravstvenih razlogov primorani ostati distancirani od drugih. Tako smo prilagodili način izvajanja filmsko-vzgojnih pogovorov in predavanj spletnemu okolju. Z uspešno prilagoditvijo smo lahko nadaljevali s projektom Poučevanje s filmom v srednjih šolah. Povezali smo se s filmskimi distributerji in tudi z RTV.
Več tukaj.

 

OSTALI IZVEDENI PROJEKTI

 

Mednarodni filmski festival za otroke in mlade FILM NA OKO (tri edicije, 2015 –  2017)

Druga edicija Mednarodnega filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko je lani potekala v kar enajstih kinematografih: v Ljubljani, Mariboru, Idriji, Škofji Loki, Sežani, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Slovenski Bistrici, Krškem, Velenju ter na Ptuju. Za otroke in mlade med osmim in osemnajstim letom starosti smo pripravili izbor kakovostne sodobne evropske in svetovne filmske produkcije, filme pa smo razvrstili v več sklopov, izmed katerih je vsak namenjen določeni starostni skupini našega občinstva. Poleg osrednjih festivalskih projekcij so v vseh krajih, kjer se je festival odvijal, v sodelovanju s tamkajšnjimi osnovnimi in srednjimi šolami organizirali tudi večje število projekcij za šolske skupine ter jih pospremili s filmsko-vzgojnimi programi. Festival je imel prvo leto 2230 obiskovalcev, drugo leto pa 3400. Več o festivalu si lahko preberete v festivalskem katalogu 2017.

 

ŠKRATMOBIL – mobilna socialno-kulturna platforma za otroke in mlade (od 1.1. -31.10.2015)

Nosilec projekta je bil KUD Anarhiv, Zavod Vizo pa je pripravil in vodil program, pri čemer je bil programski vodja projekta Rok Govednik, direktor in programski vodja Zavoda Vizo. Projekt je bil izbran za financiranje med 241 prijavljenimi vlogami v okviru razpisa “NVO Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem – mali projekti”.

Spletna stran: http://kudanarhiv.org/skratmobil/

 

Vizojeva šola kritike (junij – julij 2015)

Izvedba delavnic medijske kritike, kritike skozi strip in filmske kritike za srednje šole do konca šolskega leta 2014/15 in za izven z delavnico 16mm filmskega traku v sodelovanju z Borko Radeščkom. V sodelovanju z Moderno galerijo (MG+MSUM) in KULT3000 (JSKD). Podpora: Mestna občina Ljubljana – oddelek za mladino.

Spletna stran: http://vizo.si/vsk

 

Mesto bere s filmom (2014-2021)

S knjižnim projektom Mesto bere…, ki je bil dediščina Svetovne prestolnice knjige, ki jo je mesto Ljubljana nosila v letih 2010-2011 (april), smo se povezali nekaj let pozneje in sodelovali s predavanji o filmskih adaptacijah knjižnih del, ki so bila na bralnem seznamu tistega leta.

S podobno aktivnostjo sodelujemo tudi v Sežani (Kosovelov dom Sežana, Kosovelova soba in Kosovelova knjižnica), kjer se projekt imenuje Beremo in gledamo. Ta projekt smo inicirali leta 2018.

 

Revija slovenskega animiranega filma (11. in 12.4. 2014, Izola)

Organizator: Društvo slovenskega animiranega filma in Art kino Odeon Izola. Zavod za uveljavljanje vizualne kulture VIZO je sodeloval kot partner projekta pri organizaciji dogodka in programski selekciji slovenskih animiranih filmov.

 

Filmski teden Evrope 2013 – filmski festival (5.-12.5.2013)

Nosilec: Art kino mreža Slovenije. Zavod Vizo je pripravil in vodil celoten filmski ter pedagoški program (Ljubljana, Maribor, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Ptuj, Domžale, Izola, Sežana, Krško, Radovljica, Nova Gorica in Trbovlje). Filmski teden Evrope 2013 (www.filmskiteden.eu) so skupaj pripravili Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranja v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.

 

Obiskali bomo kino! (13.12.2013)

Za otroke iz Mladinskega doma Malči Beličeve, azilnih domov, romskih skupnosti in za njihove starše ter skrbnike smo v Slovenski kinoteki pripravili program kratkih animiranih filmov in izvedli filmsko vzgojo (v sodelovanju z Društvom Mozaik, Slovensko kinoteko in Društvom za oživljanje zgodbe 2 koluta).

Podobne aktivnosti za socialno najšibkejše izvajamo še danes kolikor se le da veliko.

 

Filmski krožek na gimnaziji Šentvid – 2013/2014

 

Deli to stran z drugimi: