Tekoči projekti

 

Poučevanje evropske zgodovine s filmom, evropski projekt (poteka od jeseni 2017)

Nov srednješolski izobraževalni program poteka v petih evropskih državah in s seboj prinaša film kot pedagoško in umetnostno-izrazno sredstvo v pouk zgodovine.
Projekt s prestižno podporo EU – MEDIA Ustvarjalna Evropa pri nas vključuje devet srednjih šol s svojimi zainteresirani pedagogi in učitelji večih srednješolskih predmetov.
Po izobraževalnih seminarjih za učitelje je z dijaki sledil ogled štirih kakovostnih filmov z umetniško vrednostjo, vezanih na posamezna zgodovinska obdobja in najpomembnejše, prelomne dogodke v njih. Vse filme spremljajo filmsko-vzgojni pogovori in delavnica, v kateri bodo dijaki, kot končni izdelek projekta, s pomočjo raznolikih montažnih prijemov izdelali video eseje.
Več tukaj.

MAD ABOUT FILM – filmska platforma za mlade (poteka kontinuirano od junija 2014)

Izvedba filmskih delavnic za mlade na filmskih festivalih po Sloveniji: na Festivalu slovenskega filma, Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu, Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka, Festivalu dokumentarnega filma, ter vzpostavitev filmske platforme MAD ABOUT FILM: spletna stran , mentorstvo in filmski seminarji. Projekt podpira Slovenski filmski center.

Filmska vzgoja v vzgojno-izobraževalnih zavodih po Sloveniji (poteka kontinuirano od junija 2014)

Izvedba okoli 50 brezplačnih filmskih delavnic in multimedijskih predavanj v vzgojno-izobraževalnih zavodih po Sloveniji (Ljubljana, Sežana, Izola, Divača, Portorož, Litija, Ptuj, Kranj, Velenje, Celje, Črnomelj, Krško, Domžale). V šolskem letu 2016/17 širimo izvedbo tudi v druge kraje. Izvedbe so prilagojene tako za vrtce kot tudi OŠ in SŠ. Več tukaj.

OSTALI IZVEDENI PROJEKTI

Mednarodni filmski festival za otroke in mlade FILM NA OKO (tri edicije, oktober 2015 – oktober 2017)

Druga edicija Mednarodnega filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko je lani potekala v kar enajstih kinematografih: v Ljubljani, Mariboru, Idriji, Škofji Loki, Sežani, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Slovenski Bistrici, Krškem, Velenju ter na Ptuju. Za otroke in mlade med osmim in osemnajstim letom starosti smo pripravili izbor kakovostne sodobne evropske in svetovne filmske produkcije, filme pa smo razvrstili v več sklopov, izmed katerih je vsak namenjen določeni starostni skupini našega občinstva. Poleg osrednjih festivalskih projekcij so v vseh krajih, kjer se je festival odvijal, v sodelovanju s tamkajšnjimi osnovnimi in srednjimi šolami organizirali tudi večje število projekcij za šolske skupine ter jih pospremili s filmsko-vzgojnimi programi. Festival je imel prvo leto 2230 obiskovalcev, drugo leto pa 3400. Več o festivalu si lahko preberete tukaj.

ŠKRATMOBIL – mobilna socialno-kulturna platforma za otroke in mlade (od 1.1. -31.10.2015)

Nosilec projekta je bil KUD Anarhiv, Zavod Vizo pa je pripravil in vodil program, pri čemer je bil programski vodja projekta Rok Govednik, direktor in programski vodja Zavoda Vizo. Projekt je bil izbran za financiranje med 241 prijavljenimi vlogami v okviru razpisa “NVO Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem – mali projekti”.

Spletna stran: http://kudanarhiv.org/skratmobil/

Vizojeva šola kritike (junij – julij 2015)

Izvedba delavnic medijske kritike, kritike skozi strip in filmske kritike za srednje šole do konca šolskega leta 2014/15 in za izven z delavnico 16mm filmskega traku v sodelovanju z Borko Radeščkom. V sodelovanju z Moderno galerijo (MG+MSUM) in KULT3000 (JSKD). Podpora: Mestna občina Ljubljana – oddelek za mladino.

Spletna stran: http://vizo.si/vsk

Filmska vzgoja otroke in mlade v kinematografih Art kino mreže Slovenije (v šolskih letih 2013/2014 in 2014/2015)

Nosilec: Art kino mreža Slovenije, Vizo pripravlja, vodi in izvaja program pedagoških pogovorov ob šolskih projekcijah filmov. Izvedba v kinematografih (Celje, Črnomelj, Sežana, Slovenj Gradec, Zagorje, Trbovlje, Dobrepolje, Nova Gorica, Maribor, Rogaška, Škofja Loka, Vrhnika, Žiri). Program je bil podprt s strani Slovenskega filmskega centra.

Revija slovenskega animiranega filma (11. in 12.4. 2014, Izola)

Organizator: Društvo slovenskega animiranega filma in Art kino Odeon Izola. Zavod za uveljavljanje vizualne kulture VIZO je sodeloval kot partner projekta pri organizaciji dogodka in programski selekciji slovenskih animiranih filmov.

Filmski teden Evrope 2013 – filmski festival (5.-12.5.2013)

Nosilec: Art kino mreža Slovenije. Zavod Vizo je pripravil in vodil celoten filmski ter pedagoški program (Ljubljana, Maribor, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Ptuj, Domžale, Izola, Sežana, Krško, Radovljica, Nova Gorica in Trbovlje). Filmski teden Evrope 2013 (www.filmskiteden.eu) so skupaj pripravili Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranja v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.

Obiskali bomo kino! (13.12.2013)

Za otroke iz Mladinskega doma Malči Beličeve, azilnih domov, romskih skupnosti in za njihove starše ter skrbnike smo v Slovenski kinoteki pripravili program kratkih animiranih filmov in izvedli filmsko vzgojo (v sodelovanju z Društvom Mozaik, Slovensko kinoteko in Društvom za oživljanje zgodbe 2 koluta).

Filmski krožek na gimnaziji Šentvid – 2013/2014

Filmokult (7.11.-12.12.2013, Ljubljana) – 5 filmsko-vzgojnih predavanj v Mestni knjižnici Ljubljana

 

Deli to stran z drugimi: