Vizo že drugo leto z delavnicami v ljubljanskih vrtcih, šolah in srednjih šolah

28.12.2014

Ob podpori Mestne občine Ljubljana smo prek Delavnic zvočnega opremljanja in sinhroniziranja animiranega filma ljubljankim otrokom in mladim oktobra in novembra 2014 ponovno približali zvočne kulise filmskega sveta. Udeležence smo vzpodbudili h kreativnemu ozvočenju filmskih izdelkov, z izkušnjami iz sinhronizacije pa smo jih spodbudili tudi, da sami ustvarjalno ponudijo svoj glas animiranimi likom ter tako spoznavajo svoj glas v novi vlogi in ga razvijajo. Delavnice so bile mogoče, ker smo lahko delali na kakovostnih animiranih filmih Društva 2 koluta, ki so nam bili študijska vizualna vzpodbuda.

Izvedli smo 12 delavnic v vzgojno-izobraževalnih zavodih v MOL:
– 2 za vrtce (5-6 let)
– 2 za prvo starostno skupino OŠ (7-11 let)
– 6 za drugo starostno skupino OŠ (12-14 let)
– 2 za SŠ (15-18 let)

Na vseh delavnicah je skupno sodelovalo 281 otrok in mladih. Posebni dosežek letošnje izvedbe delavnic so tudi novi pedagoški pristopi in vsebine mladinske produkcijske delavnice, ki je imela izjemno dober odziv pedagogov in mladih udeležencev na Gimnaziji Bežigrad in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Z rabo računalnikov, kjer so se predvajali ‘nemi’ filmi/odlomki, z nekaj zvočil, glasbili in profesionalno opremo za snemanje in montažo zvoka, so mladi lahko spoznali  kreativni proces analognega ustvarjanja zvoka in glasbe ter jo sami tudi proizvedli. Rezultat teh dveh delavnic je bilo 6 zaključenih video gradiv, ki so bila analogno ozvočena. S tovrstnimi aktivnostmi bi radi nadaljevali, saj smo opazili, da prinašajo dodano vrednost k učnemu procesu srednjih šol in vanj vnašajo tako razvijanje ustvarjalnosti pri mladih. Delavnice za otroke in mlade izvajamo na najvišji ravni in jih razvijamo, kar verjamemo, da prepoznavajo tudi na MOL, ki jih tudi podpira.

Mentorji so bili: Pia Nikolič, Rok Kušlan, Matija Dolenc in Rok Govednik.

Poglejte si tudi novico o lanskem projektu > TUKAJ.

 

ODZIVI PEDAGOGOV IN UDELEŽENCEV O DELAVNICAH:

Simona Zajc, učiteljica OŠ Bežigrad:

»Delavnica je bila odlična. Učenci so bili zelo motivirani, navdušeni, aktivni. Sestavljena je bila raznoliko, primerna je bila starosti učencev in v skladu z učnim načrtom pri SLJ in NIT; z nekaterimi učnimi cilji je celo zelo dobro usklajena in poglablja in razširja učne standarde. Učenci so bili poleg vsega ustvarjalni in inovativni. Čas je bliskovito minil. Vse pohvale izvajalcu, ki je znal učence odlično motivirati, voditi, jih navdušiti, »povleči« najboljše iz učencev.

Samo Krušič, učitelj slovenščine na Gimnaziji Bežigrad o »produkcijski delavnici«:

»Odziv sodelujočih dijakov/-inj Gimnazije Bežigrad je bil izjemen! Zelo so bili zadovoljni s predavatelji oziroma mentorji, navdušeni tako nad teoretičnim kot tudi praktičnim delom (zvočno opremljanje filmskih insertov in sinhronizacija animiranih filmov. Menim, da jim je ta delavnica dala prav to, kar med rednim poukom v šoli pogrešajo: možnost za iskanje lastnega izraza in artikuliranje svojih ustvarjalnih potencialov. Še posebno se mi zdi za to primeren filmski medij, saj je med našimi dijaki/-injami zelo priljubljen, kar se vidi tudi po obisku filmskega krožka – zdaj pa so dobili še možnost za lasten ustvarjalni prispevek. Vsi se še priporočamo izvajalcem in si želimo še podobnih kreativnih srečanj z njimi!«

Sabina Mattersdorfer, OŠ Jožeta Moškriča:

»Delavnica filmske vzgoje je bila zanimivo pripravljena. Uvodni del o zgodovini nastanka filma je bil sistematično prikazan in podan, tako da je bil razumljiv tudi mlajšim učencem. Učenci so se najbolj vživeli v delu delavnice, kjer so lahko sami sodelovali – to so bile igrice, ki so bile povezane z zvokom in sinhronizacijo. Kadar lahko sami delajo in sodelujejo, so bolj motivirani, pripravljeni za delo in si tudi veliko več zapomnijo. Mentorja sta navezala dober stik z učenci. Večini učencev je bila delavnica filmske vzgoje zelo všeč in si želijo še kakšno srečanje, da bi s to temo nadaljevali.«

Slavc Žust, OŠ Majde Vrhovnik:

»Izjemno zanimiva tema. Otroci so vseskozi sledili in sodelovali. Še posebej navdušeno so aktivno sodelovali pri sinhronizaciji dialogov. Pohvaliti moram oba predavatelja, ki sta izredna motivatorja, saj drugače ne bi dosegla tak odziv! Smo bili izjemno zadovoljni!«

MNENJE DIJAKOV O PRODUKCIJSKI DELAVNICI, SVŠGL:

»Delavnica se nam je zdela kreativna in zabavna. Spoznali smo kar nekaj novih tehnik in znanja. Skozi zabavo smo se učili sinhronizacije in veščin sinhroniziranja risank. Menimo, da je delavnica odlično uspela.«

VTISI OSMOŠOLCEV, OŠ MAJDE VRHOVNIK:

Zdi se mi, da je bilo izredno dobro in zanimivo, dobro podloženo s fotografijami in primeri. Kar ste predavali, je bilo nenavadno zanimivo.
(Zlatko)

Bilo je zanimivo in zabavno. Všeč mi je bilo, ker je bilo veliko zvočnih in video primerov. Super se mi je zdelo tudi to, da smo na koncu mi lahko poskusili sinhronizirati.
(Teja)

Rok in Rok, zanimivo je bilo, ko smo dali naše glasove v like. Bilo je zabavno. Vse! Pridita še kdaj
(nepodpisani navdušenec)

Bilo je zelo dobro, zabavno, všeč mi je bilo, ko smo posojali glasove in se učili o tehniki filma, muziki, zvokih in pomenu tišine.
(Žiga)

Dragi Rok in Rok!
Pripravila sta zelo dobro predstavitev, ki mi je bila zelo všeč. Super j bilo, ker smo lahko tudi mi sinhronizirali. Od vedno sem želela enemu liku posoditi glas. Zelo smo uživali in upam, da še kdaj prideta.
(Katja)

 

Ustvarjalno ozvočeni izdelki, ki so nastali na delavnicah:

SREDNJA VZGOJITELJSKA ŠOLA IN GIMNAZIJA LJUBLJANA

Skrivnost iz lončka // SVŠGL

Ostali zvočni izdelki so TUKAJ.

 

Nekaj FOTOVTISOV:

Deli to stran z drugimi:


Komentarji so onemogočeni.