Vizojeva šola kritike se predstavi

Pozdravljeni v VIZOJEVI ŠOLI KRITIKE! Vsi mladi, ki  vam kritično vrednotenje socialnega in kulturnega dogajanja ter družbenih problemov ni tuje, pridite in svoje mišljenje ustvarjalno izrazite preko pestre palete brezplačnih delavnic vizualnih umetnosti. Raziskovali bomo lastne estetske paradigme oz. v kritiškem premisleku rekontekstualizirali že obstoječe, kar nas bo aktiviralo in angažiralo, da se, izhajajoč iz lastnih izkušenj, svojstveno ter ustvarjalno artikuliramo. Preko vizualne kulture in z njeno domiselno uporabo bomo odgovarjali na vprašanja kako biti kritičen, kako konstruktivno in ustvarjalno pristopiti k problemu, kaj lahko v družbi sam/-a spremenim, kako lahko pomagam, s tem pa bomo mladi dobili tudi priložnost, da se odgovorno vključimo v družbo, aktivno prispevamo k njenemu razvoju, razvijemo kritično pismenost in pridobimo nove izkušnje.

Odkar so podobe množičnih medijev preplavile družbo, si ne moremo predstavljati komunikacije brez vizualne osnove, pa naj gre za prenos digitalne informacije ali medosebni odnos. Še več, vizualna komponenta je povsem prevladala nad pisno in verbalno ter za svoj medij izbrala povsem nove sporočilne površine. Če je v novem veku veljalo, da je slika spremljala pisno besedilo in ga kvečjemu krasila (inicialke, ilustracije), se je sedaj odnos obrnil: nekaj besed (slogan) spremlja eksplozivna vrednost vizualnih podob.

Zato želi VIZOJEVA ŠOLA KRITIKE mladim pomagati pri luščenju plasti kontekstov in dekodiranju vizualne kulture ter jim ponuditi prostor, kjer se lahko ustvarjalno, a tudi kritično, izrazijo. Letos od septembra do decembra ponujamo delavnice, na katere se lahko prijavljajo zainteresirane ljubljanske srednje šole, julija pa vabimo tako šole kot vse zainteresirane mlade do 30. leta na sklop delavnic v okviru Vizojeve šole kritike poleti*. Teme delavnic se bodo tokrat vrtele okoli fotografije, vsi končni izdelki pa bodo del razstave v Galeriji Kult3000.

Urnik na voljo kmalu. Srednja šola se lahko prijavi z 1 šolsko skupino, kar je okoli 20 dijakinj in dijakov. Mladim v Ljubljani vse delavnice ponujamo brezplačno.

Raziščite našo spletno stran ter se prijavite na delavnice (ali pa nas karkoli vprašajte) preko naslova prijave@vizo.si.

Veselimo se razmišljanja in ustvarjanja z vami!

 

 

 

Producent:

Projekt omogoča:

V sodelovanju z:

Print MOL logotip_promocijski_barvni_mali_cmyk_2 kult3000 galerija MG+MSUM vizitka